Imunoterapia

Imunoterapie- –  Se refera la tratamente care utilizeaza propriul sistem imunitar al organismului pentru combaterea bolilor. Imuno-oncologia implica in mod specific imunoterapia indreptata spre cancer.

Imunoterapia include o varietate de tratamente care fucntioneaza in moduri diferite. Unele au capacitatea de a stimula sistemul imunitar de aparare intr-un mod general, iar altele ajuta sistemul imunitar sa recunoasca si sa atace celulele canceroase in mod specific.

Bacteriile si virusii intra in corpul uman si provoaca boli. Pentru a putea lupta impotriva acestora, sistemul imunitar de aparare produce anticorpi care se leaga de antigene si reduc boala. Spre deosebire de tratamentele traditionale anticancerigene care tintesc celulele din tumori, medicamentele de imunoterapie stimuleaza sistemul imunitar al organismului sa atace celulele canceroase pentru a opri sau incetini cresterea lor, sau pentru a limita capacitatea lor de raspandire.

Sistemul imunitar protejeaza organismul luptand impotriva germenilor, virusilor, bacteriilor sau celulelor anormale sau nesanatoase care provoaca boli, cum ar fi cancerul. Germenii si celulele canceroase au molecule pe suprafata lor (antigene) care activeaza sistemul imunitar pentru a le gasi si distruge. Pentru ca se aseamana foarte mult cu o celula normala, celula cancerigena se poate “ascunde” de sistemul imunitar.

In functie de tipul cancerului, imunoterapia poate fi prescrisa impreuna cu alte terapii adjuvante. Imunoterapia este folosita pentru a incetini sau opri dezvoltarea cancerului, a opri raspandirea cancerului in alte parti ale corpului, a ajuta sistemul imunitar sa lucreze impreuna pentru a distruge celulele canceroase, dar si pentru a distribui toxinele direct la nivelul celulelor canceroase.

In prezent exista o gama larga de tipuri de imunoterapie, aplicabile diferitelor tipuri de cancer.

ANTICORPI MONOCLONALI

CIMAher (Nimotuzumab)

Anticorpii monoclonali sunt copii sintetice ale proteinelor anticorpilor care sunt existente in sistemul nostru imunitar. Obiectivul acestora este de a identifica elementele straine prin legarea de proteine numite antigene, care se gasesc pe suprafata celulelor.

Cercetatorii copiaza si proiecteaza in laborator celulele sistemului imunitar, care se numesc anticorpi, acesti anticorpi vizeaza proteinele de pe celulele canceroase specifice.

Odata cu injectarea celulelor in organism, acestea au misiunea de a cauta si distruge celulele nocive.

Anticorpii noi circula in sange pana cand gasesc celulele canceroase care contin proteina. Acestia se ataseaza de proteina celulelor canceroase, ca apoi, impreuna cu sistemul imunitar sa neutralizeze sau sa distriga celula. Anticorpii ataca numai celulele cancerigene care au antigenul specific. Pentru ca celulele sanatoase nu au antigena, anticorpii nu le ataca, generand astfel foarte putine efecte secundare.

Oamenii de știință cubanezi au descoperit acest tratament ( Nimotuzumab) ce are în componență un anticorp monoclonal, care inhibă creșterea tumorii și s-a dovedit a fi extrem de eficace în tratamentul tumorilor capului și gâtului, tumori faringiene, creier, tumori ale esofagului și altele.

CIMAher este un anticorp monoclonal uman împotriva receptorului factorului de creștere epidermal EGF – R, care inhibă dezvoltarea tumorii. Acesta este conceput pentru tratamentul gliomulului, un tip de cancer care începe în creier și pancreas.

Tratamentul CIMAher se aplică în două etape: etapă de inducție și una de întreținere. Etapa de inducție se realizează 1 dată pe săptămână până la administrarea completă a 6 doze, concomitent cu radioterapie și / sau radiochimioterapie. În etapa de întreținere vor fi efectuate doze de 200 mg CIMAher administrată o dată pe săptămână, timp de 6 săptămâni.

Efectele adverse ale tratamentului cu anticorpi monoclonali depind de scopul medicamentului, acestea pot include reactii adverse simulare unei reactii alergice.

VAXIRA (Racotumomab)

Vaccinurile impotriva cancerului sunt substante administrate oamenilor pentru a preveni dezvoltarea cancerului sau pentru a trata cancerele existente prin intarirea si optimizarea raspunsului imun al organismului impotriva tumorilor.

Reprezintă un vaccin contra cancerului de plămân cu celule mari, apărut pe baza creării unui anticorp secundar contra altuia. Cunoscut și sub numele de Vaxira.

Acest tratament:

Induce un răspuns din partea sistemului imunitar al pacientului împotriva unei ținte moleculare cu specific canceros.

Blochează creșterea tumorii.

Incetinește avansarea bolii.

Crește șansele de supraviețuire ale pacientului.

În boli precum melanom, cancer de sân și plămâni, Racotumomab a fost capabil să declanșeze un răspuns imun specific, care a recunoscut și a ucis în mod direct celulele tumorale care exprimă neoantigenul printr-un mecanism de necroză oncotic. Acest tratament a fost aprobat în Cuba și Argentina.

Pentru tratarea pacientilor cu carcinom pulmonar in celule mari (CPCNP) aflati in stadii avansate(3b sau 4) cu raspuns clinic compatibil sau evolutie stabila dupa tratamentul  oncospecific de prima linie a chimioterapiei sau radioterapiei(mentenanta de schimb).

Vaxira a fost utilizat in tratarea a peste 500 de pacienti cu cancer pulmonar in stadiu avansat in diferite studii clinice si a fost foarte bine tolerat.

Gangliuosidul NeuGcGM3 este  un antigen tumoral specific ce poate fi intalnit in diferite tipuri de celule tumorale cum ar fi ;plaman san saumelanom ceaa ce constitiuie o tinta ideala pentru imunoterapia cancerului. Imunizarea pacientilor cu cancer pulmonar  (CPCNP) cu vacinul VAXIRAinduce productia anticorpilor Ab3 specifici isotopului IgG si IgM contra ganliosidului NeuGcGM3 capabili de a recunoaste acest antigen si provoca subtierea suprafetei tumorale (anticorpi cu capacitate citotoxica) VAXIRA deasemenea induce un raspuns al IFN-y specific gangliosidului NeuGcGM3.

In cazuri experimentale nonclinice VAXIRA induce activitate antimetastazica ,apoptitica si  anti-angiogenica tumorala.

CIMAvax-EGF

Vaccinul CIMAvax -EGF este un procedeu terapeutic al carui mecanism de actionare consta in stimularea sistemului imunitar al pacientului, inducand formarea de anticorpi specifici  EGF propriu al punctului de initiere a imunizarii, distrugand toleranta imuna impotriva unei proteine proprii.

Acest lucru este posibil datorita faptului ca vaccinul contine un compus chimic de EGF cu proteina P64K derivata din NEISSERIA  MENINGITIDES  (  compus rh EGF-Rp64k) cu grad imunogenic ridicat si combinat cu Montadine ISA 51 VG CA , potentiator a raspunsului anticorpic (imunologic) specific EGF .

Anticorpii specifici contra EGF generati de catre propiul organism al pacientului provoaca o depravare ( castrare) imunologica a acestei proteine EGF diminuind concentratia in ser , astfel debilitand  semnificativ probabilitatea  EGF-ului de a se uni receptorului situat pe membrana a celulei tumorale.

In acelasi timp se inabiliteaza pe aceasta cale uniune elementului de legatura al EGF  cu receptorul sau impiedicand metamorfozarea acestuia  asftel ramanand dezactivat si incapacitat in a provoca eruperea de semnalizare intracelulara.

Fiind dezactivat EGFR-ul,  semnalul celular este stins ceea ce impiedica initierea mecanismului de proliferare celulara depinzand de aceasta unire legatura –receptor se debiliteaza mecanismele de angiogeneza si metastaza provocand atrofierea celulei tumorale.

In termeni medicali  aceasta inhibare a proceselor carcinogeneze mentionate anterior ce depind de activarea in cascada a semnalului EGFR se traduce prin stabilizarea de lunga durata a afectiunii si prelungirea sperantei de viata.

 HEBERTRANS

Terapia cu celule T

Celulele T sunt celule care lupta impotriva infectiilor. In cazul terapiei cu celule T, unele sunt prelevate din sangele pacientului, fiind modificate in laborator, astfel incat sa aiba proteine specifice numite receptori. Receptorii permit celulelor T sa recunoasca celulele canceroase. Dupa modificare, celulele T sunt injectate inapoi pacientului. Celulele T, identifica si distrug celulele canceroase.