Oncopsihologia

Oncopsihologia

Noul domeniu al oncologiei, numit oncopsihologie, a primit tot mai multa atentie in ultimele decenii din partea pacientilor, dar si din partea apartinatorilor, a specialistilor, deoarece se poate observa un interes crescut fata de prevenirea, investigarea si tratarea cancerului nu numai din punct de vedere medical, dar si privind componentele psihologice, sociale, comportamentale si spirituale.

Dimensiunea psihooncologica inseamna analiza efectului cancerului asupra pacientilor, a rudelor si a specialistilor, asupra starii lor sufletesti, si bazat pe aceasta analiza alcatuirea unei terapii complexe.

 Aflarea unui diagnostic medical nefavorabil zguduie din temelie psihicul pacientilor. Acesta, in cele mai multe cauzuri, determina schimbari ale stilului de viata, comportament si atitudine. Eticheta si statului de pacient presupun o greutate psihica foarte mare, majoritatea oamenilor nefiind pregatiti sa devina pacienti.

Atat pentru pacient, cat si pentru cei din jurul sau, cancerul reprezinta prima cauza de mortalitate la adult si una din principalele cauze de suferinta fizica si psihica.

Frecvent, pacientii cu cancer dezvolta stari de anxietate si depresie ca o reactie la diagnosticul de cancer, reactii emotionale la cursul bolii sau in legatura cu tratamentele oncologice (imunoterapie si radioterapie), care pot fi insotite de stari de agitatie si confuzie sau pot fi urmate de tulburari de atentie si memorie.

Multe studii controlate au dovedit eficacitatea interventiilor psiho-sociale, care reprezinta o multitudine de abordari cu scopul de a creste calitatea vietii pacientilor, utilizand metode psihologice, psihoeducationale si comportamentale.